Το πρόγραμμα

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, στη Βόρεια Εύβοια και στην Αρχαία Ολυμπία, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στέκεται αρωγός και στηρίζει τις προσπάθειες ανα-συγκρότησης, ανα-δημιουργίας, ανά-πλασης των πυρόπληκτων περιοχών με το πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ και τη δωρεά 1.100.000 ευρώ.

Ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, προχώρησε στη δωρεά 1.100.000€ και ανακοινώνει το πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ.

Το πρόγραμμα ΑΝΑ – ΠΝΟΗ δημιουργήθηκε για την καλύτερη καταγραφή των ζημιών και των αναγκών, τη διαχείριση του ποσού της δωρεάς και κυρίως την ορθή και δίκαιη κατανομή ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και των κατοίκων της, και εντάσσονται σε αυτό όλες οι δράσεις και οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της δωρεάς.

Σκοπός του προγράμματος είναι να συμβάλλει στην αναδημιουργία και ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και κυρίως να στηριχθούν οι κάτοικοι, οι οποίοι επλήγησαν, έχασαν τα σπίτια τους, τον επαγγελματικό τους χώρο, ενώ κάποιοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους, όπως οι ρητινοκαλλιεργητές, λόγω της ολικής καταστροφής του δάσους.

Το πρόγραμμα ΑΝΑ – ΠΝΟΗ έχει ως στόχο :

  • Την άμεση υποστήριξη των κατοίκων που επλήγησαν από τις φωτιές
  • Την ανοικοδόμηση της περιοχής
  • Τη δημιουργία ενός «ΝΕΟΥ ΔΑΣΟΥΣ»
  • Tην ενίσχυση των δημοτικών δομών
  • Tον προγραμματισμό εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών δράσεων
  • Tην εκπόνηση προγραμμάτων στήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας
  • Tην αποκατάσταση των υποδομών στις πληγείσες περιοχές
  • Tην ενίσχυση της Πυροσβεστικής και δράσεων πυροπροστασίας

Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για αυτόν το σκοπό, με επικεφαλής τον κ. Αριστομένη (Άρι) Συγγρό, με συνεχείς επισκέψεις στους τόπους της καταστροφής, κυρίως στους δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, και Ιστιαίας – Αιδηψού της Β. Εύβοιας, αλλά και της Αρχαίας Ολυμπίας, επικοινωνεί συνεχώς με τους κατοίκους και τους υπεύθυνους των Δήμων και των σχολικών μονάδων, καταγράφει τις ανάγκες τους , τις οποίες καλύπτει κατά προτεραιότητα, το συντομότερο δυνατό.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΝΑ-ΠΝΟΗ, συνεργάζεται με τις Δημοτικές και Τοπικές Αρχές, με φορείς, σχολεία, τους πολίτες και όλες τις κοινωνικές ομάδες, δημιουργεί ένα δίxτυ προστασίας, θέτει προτεραιότητες και σχεδιάζει συνεχώς νέες δράσεις και παρεμβάσεις.